တရုတ္လူမ်ိဳးေတြ၊ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြက ထမင္းစားေနစဥ္ ေရခဲ၊ ေရ၊ ေရေအးမဟုတ္ပဲ
ေရေႏြးပူ၊ ေရေႏြးၾကမ္း ကိုသာ ေသာက္ေလ့ ရွိပါတယ္။ ကၽြႏ္ုပ္တို ့ကလည္း
ဒီအက်င့္ကို အတူယူဖို ့ အခ်ိန္က်ၿပီ ထင္ပါ တယ္။ ေရခဲေရ ေအးေအးေလး
ေသာက္ျခင္းကို ႀကိဳက္ ႏွစ္သက္တဲ့သူေတြ သတိထားသင့္တဲ့ အခ်က္ ကို
ေဖာ္ျပလိုပါတယ္။
ထမင္းစားၿပီး၊ မုန္ ့စားၿပီးေနာက္
ေရခဲေရတစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္လိုက္ရင္ ရင္ထဲမွာ အလြန္ ေအးျမသြားတဲ့ အရသာကို လူ
အမ်ား ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ခႏၵာကိုယ္တြင္းမွာ ေရခဲေရက
ကၽြႏု္ပ္တို ့ စားလိုက္ တဲ့ အစာထဲမွာပါတဲ့ အဆီေတြကို အခဲ ျဖစ္သြားေစပါတယ္။
ထိုသို ့ ျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ အစာေျချခင္း လုပ္ငန္း စဥ္ကို
ေႏွးေကြးသြားေစပါတယ္။ ထို ့ေနာက္ ထိုအဆီခဲ ေတြက အစာအိမ္တြင္းမွာ အက္ဆစ္နဲ ့
ဓာတ္ျပဳ ၿျပီး ေက်ပ်က္သြားပါတယ္။ အစာအစိုင္အခဲေတြထက္ အဲဒီ အဆီနွစ္ေတြကို
အူလမ္းေၾကာင္းက လ်င္ျမန္စြာ စုပ္ယူႏိုင္ပါတယ္။ ထိုအဆီအႏွစ္ေတြဟာ
အူလမ္းေၾကာင္း နံရံေပၚမွာ ဖံုးအုပ္သြားပါေတာ့တယ္။ ၾကလာ တဲ့အခါ Fat
အဆီအျဖစ္သို ့ ေျပာင္းလဲသြားၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားလာေစႏိုင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္
အစားအစာ စားၿပီးတဲ့အခါ ဒါမွမဟုတ္ စားေနစဥ္မွာ စြပ္ျပဳတ္ပူပူေလး ေသာက္တာ
ဒါမွ မဟုတ္ ေရေႏြးၾကမ္းေလး ေသာက္တာ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
အစားစားျပီးခ်ိန္ ေရခဲေရ ေသာက္သံုးပါက အစာအိမ္ႏွင့္ အူမႀကီးကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္
အစားအစာ စားသံုးျပီးခ်ိန္တြင္ ေရခဲေရႏွင့္ အေအးမ်ားေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္ အူႏွင့္ အစာအိမ္အတြင္း အစာမ်ား အစိုင္အခဲသဖြယ္ ေျပာင္းလဲသြားေၾကာင္း၊ ေခ်ဖ်က္ျပီးေသာ အစာမ်ားမွာလည္း အူနံရံႏွင့္ အစာအိမ္နံရံမ်ား၌ အဆီခဲမ်ားသဖြယ္ စုပံုသြားသျဖင့္ အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ခက္ခဲေစေၾကာင္း အဆိုပါေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားသည္။
အေအးေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္ အူႏွင့္ အစာအိမ္အတြင္း အစာမ်ား အစိုင္အခဲသဖြယ္ျဖစ္ကာ အလြယ္တကူ အစာေခ်ဖ်က္မႈ မလြယ္ကူသျဖင့္ အစာမ်ားအခ်ဥ္ေပါက္ကာ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေၾကာင္း၊ ထို႔အျပင္ ထမင္းစားျပီးတိုင္း ေရခဲေရ၊ ေရခဲေသတၱာအတြင္းထားရွိေသာ ေရေအးႏွင့္ အေအးမ်ား အလြယ္တကူ မေသာက္သံုးသင့္ေၾကာင္း ျဗိတိသွ်ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ား က အၾကံျပဳထားသည္။
မင္းေစာထက္
(ျမတ္မဂၤလာ ၂၀၀၉-ခု ႏို၀င္ဘာလ)
No comments:
Post a Comment